BETAVEN
Betaven jest wysokobłonnikowym koncentratem obłuszczonego ziarna owsa.
Zastosowana technologia umożliwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronową warstwę ziarna. To w niej znajduje się betaglukan, substancja dzięki której owies już od ponad 2000 lat stosowany jest w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i układu krążenia. Betaven zawiera również dużą ilość delikatnego błonnika nierozpuszczalnego oraz cenne witaminy i antyoksydanty.
Badania kliniczne dowodzą, że spożywanie produktów owsianych bogatych w betaglukan jest korzystne między innymi w:
Do produkcji Betavenu wykorzystuje się ziarna owsiane. Pierwszym etapem jest usunięcie plewki kwiatowej, czyli łuski. Dzięki usunięciu martwych tkanek zdrewniałej celulozy, z której zbudowana jest łuska, Betaven w odróżnieniu od innych owsianych preparatów błonnikowych jest bardzo dobrze tolerowany i nie powoduje podrażnień śluzówki. Drugim etapem, podobnie jak przy produkcji kaszki owsianej, jest proces hydrotermicznej stabilizacji. Kolejne etapy polegają na redukowaniu ilości węglowodanów, białka i tłuszczu w taki sposób żeby w produkcie końcowym zachowana została możliwość ich synergicznego oddziaływania. Dzięki temu Betaven będąc skoncentrowanym preparatem błonnikowym zachowuje właściwości pozbawionej kalorii, delikatnej owsianki. Jedynym medium mającym bezpośredni kontakt z ziarnem owsa jest para wodna o entalpii zależnej od etapu produkcji oraz odmiany gatunkowej owsa. Nie stosuje się enzymów, rozpuszczalników ani innych aktywnych substancji chemicznych. Technologię produkcji opracowano dla czterech odmian owsa: Jawor, Gniady, Bachmat i Bohun, które wybrano spośród 28 odmian zarejestrowanych w Polsce.
Betaven zastępuje suplementy diety zawierające błonnik, nie powodując podrażnienia jelit, ponadto zawarte w nim dodatkowe składniki działają korzystnie przy wielu schorzeniach i dolegliwościach.
Skład preparatu: koncentrat obłuszczonego ziarna owsa Avena Sativa.
*Wg AACC (Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych) otręby owsiane są produktem żywnościowym otrzymanym przez wielokrotne sortowanie rozdrobnionego, obłuszczonego ziarna owsa lub płatków. Uzysk otrąb nie powinien być wyższy niż 50% w stosunku do masy surowca wyjściowego, otręby powinny zawierać minimum 5% betaglukanu oraz 16% błonnika całkowitego. Podobna norma obowiązuje np. w Niemczech. W Polsce nie obowiązuje żadna norma dotycząca parametrów otrąb owsianych!
Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl
Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl
Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl