BETAVEN

Betaven jest wysokobłonnikowym koncentratem obłuszczonego ziarna owsa.

 

Zastosowana technologia umożliwia uzyskanie produktu znacznie wzbogaconego w subaleuronową warstwę ziarna. To w niej znajduje się betaglukan, substancja dzięki której owies już od ponad 2000 lat stosowany jest w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i układu krążenia. Betaven zawiera również dużą ilość delikatnego błonnika nierozpuszczalnego oraz cenne witaminy i antyoksydanty.

 

Badania kliniczne dowodzą, że spożywanie produktów owsianych bogatych w betaglukan jest korzystne między innymi w:

 

  • zmniejszeniu wchłaniania tłuszczy i cholesterolu
  • obniżaniu indeksu glikemicznego pokarmu
  • stymulowaniu układu immunologicznego
  • łagodzeniu podrażnień przewodu pokarmowego
  • wywoływaniu uczucia sytości
  • wspomaganiu rozwoju korzystnej flory jelitowej
  • łagodzi skutki zespołu drażliwego jelita (łac. colon irritabile)

 

 


 

 

Do produkcji Betavenu wykorzystuje się ziarna owsiane. Pierwszym etapem jest usunięcie plewki kwiatowej, czyli łuski. Dzięki usunięciu martwych tkanek zdrewniałej celulozy, z której zbudowana jest łuska, Betaven w odróżnieniu od innych owsianych preparatów błonnikowych jest bardzo dobrze tolerowany i nie powoduje podrażnień śluzówki. Drugim etapem, podobnie jak przy produkcji kaszki owsianej, jest proces hydrotermicznej stabilizacji. Kolejne etapy polegają na redukowaniu ilości węglowodanów, białka i tłuszczu w taki sposób żeby w produkcie końcowym zachowana została możliwość ich synergicznego oddziaływania. Dzięki temu Betaven będąc skoncentrowanym preparatem błonnikowym zachowuje właściwości pozbawionej kalorii, delikatnej owsianki. Jedynym medium mającym bezpośredni kontakt z ziarnem owsa jest para wodna o entalpii zależnej od etapu produkcji oraz odmiany gatunkowej owsa. Nie stosuje się enzymów, rozpuszczalników ani innych aktywnych substancji chemicznych. Technologię produkcji opracowano dla czterech odmian owsa: Jawor, Gniady, Bachmat i Bohun, które wybrano spośród 28 odmian zarejestrowanych w Polsce.


Betaven zastępuje suplementy diety zawierające błonnik, nie powodując podrażnienia jelit, ponadto zawarte w nim dodatkowe składniki działają korzystnie przy wielu schorzeniach i dolegliwościach.

 

 

Skład preparatu: koncentrat obłuszczonego ziarna owsa Avena Sativa.

 

 

*Wg AACC (Amerykańskie Stowarzyszenie Chemików Zbożowych) otręby owsiane są produktem żywnościowym otrzymanym przez wielokrotne sortowanie rozdrobnionego, obłuszczonego ziarna owsa lub płatków. Uzysk otrąb nie powinien być wyższy niż 50% w stosunku do masy surowca wyjściowego, otręby powinny zawierać minimum 5% betaglukanu oraz 16% błonnika całkowitego. Podobna norma obowiązuje np. w Niemczech. W Polsce nie obowiązuje żadna norma dotycząca parametrów otrąb owsianych!

 

 

 

 

Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl

Główna

Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl

Microstructure sp. z o.o. ul. Cyrulików 37a04-402 Warszawa, Poland zobacz na mapieKontakt tel. +48 22 611 87 98tel. +48 22 611 98 47 biuro@microstructure.pl